menu

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ronnie James Dio




Ο Ronald James Padanova – όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε στο Portsmouth των Η.Π.Α  το 1943 Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με την τρομπέτα, και ηχογράφησε αρκετά τραγούδια με διάφορα μουσικά σχήματα της ροκαμπίλι. Η επίσημη μουσική πορεία του ξεκίνησε ήδη στα γυμνασιακά του χρόνια, όταν το 1957 προσχώρησε, αρχικά ως μπασίστας, στους The Vegas Kings από τη Νέα Υόρκη, οι οποίοι συν αποτελούταν από τους τραγούδι, Νικ Πάντας στην κιθάρα, Τομ Ρότζερς στα ντραμς και Τζακ Μασκί στο σαξόφωνο. Το συγκρότημα σύντομα μετονομάστηκε σε Ronnie and the Rumblers και το 1958, άλλαξε ξανά το όνομά του σε Ronnie and the Redcaps, παράλληλα με αλλαγές στο δυναμικό του. Έτσι, ο Πανταβόνα αντικατέστησε τον Ντε Γουόλφ στη θέση του τραγουδιστή, ο Μασκί αποχώρησε από το σχήμα και ένας καινούργιος κιθαρίστας, ο Ντικ Μπότοφ, προσχώρησε στη σύνθεση. Με αυτήν την καινούργια σύνθεση και όνομα κυκλοφόρησαν δύο σιγκλς: το 1958, το 7 ιντσών "Lover" μέσω της δισκογραφικής εταιρίας Reb Records και το 1961, μέσω της Seneca, το  ('An Angel Is Missing'. Στην πρώτη πλευρά του "Lover"




 ακούγεται το ομώνυμο κομμάτι στο οποίο τραγουδάει ακόμη ο Billy DeWolfe, ο προκάτοχος του Πανταβόνα, ενώ η φωνή του τελευταίου μπορεί να ακουστεί ξεκάθαρα στο υπόβαθρο. Η δεύτερη πλευρά φέρει το τραγούδι 'Conquest', ορχηστρικό, στο ύφος των Ventures, με τον ίδιο στην τρομπέτα. Το 'An Angel Is Missing' παρουσιάζει το ομώνυμο τραγούδι στην πρώτη πλευρά ενώ στη δεύτερη υπάρχει το 'What'd I Say. Και στα δύο τραγουδάει, επίσημα στη θέση του τραγουδιστή πλέον, ο Ντίο ο οποίος έκτοτε υιοθέτησε το παρωνύμιο αυτό ως αναφορά στο μέλος της Ιταλικής μαφίας Τζόνι Ντίο, και το χρησιμοποίησε για πρώτη φορά επαγγελματικά σ' αυτή, τη δεύτερη single κυκλοφορία του συγκροτήματος. Την ίδια χρονιά, το συγκρότημα άλλαξε το όνομά του ξανά σε Ronnie Dio and the Prophets. Η συγκεκριμένη σύνθεση διήρκεσε αρκετά και κυκλοφόρησε πλειάδα σινγκλς καθώς και ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ. Κάποιες πηγές αναφέρουν το Ντίο ως τον αποκλειστικό δημιουργό των τραγουδιών σε κάποια εκ των σινγκλς, ισχυρισμούς τους οποίους όμως ο ίδιος έχει διαψεύσει, αναφέροντας ότι η παραγωγική διαδικασία των σινγκλς υπήρξε αποτέλεσμα των μελών του σχήματος.
Το συγκρότημα των Ronnie Dio and the Prophets διαλύθηκε το 1967, ο Ντίο όμως, μαζί με τον κιθαρίστα τους, Nick Pantas, δημιούργησαν ένα καινούργιο, με το όνομα Electric Elves το οποίο το 1969 σμίκρυναν σε Ελφ (Elf) 




 Εκείνη την εποχή, με αυτό το σχήμα, άνοιγαν τις συναυλίες των Deep Purple και όταν ο Blackmore αποχώρησε από τους τελευταίους, προσέλαβε το Ντίο και άλλα μέλη των Ελφ, σχηματίζοντας τους Rainbow. Το σχήμα αυτό θα κυκλοφορήσει το 1975 τον πρώτο δίσκο του, "Ritchie Blackmore's Rainbow". Ο Ντίο ηχογράφησε με τους Rainbow  τα Rising (1976), και Long Live RocknRoll και στα 3 άλμπουμ  οι στίχοι ήταν εξ' ολοκλήρου δικοί του όπως και το 50% των συνθέσεων έπειτα αποχώρησε λόγω μουσικών διαφορών με τον Richie Blackmore ο οποίος απέβλεπε την πορεία της μπάντας προς εμπορικότερες κατευθύνσεις.
Το 1974, Ο Ντίο ερμηνεύει το "Love is All", από το άλμπουμ του  Roger Glover,  Butterfly Ball and the Grasshopper's Feast όπως επίσης συνεισέφερε φωνητικά σε άλλα δύο τραγούδια, στα "Homeward" και "Sitting in a Dream" featured.




Το 1979, έπειτα από την αποχώρηση του από τους Rainbow, ο Ντίο προσχωρεί στους Black Sabbath έδωσε νέα πνοή σε μια μπάντα που έψαχνε μια νέα ταυτότητα μετά την αποχώρηση του Ozzy Osbourne.
 Μαζί με τους Iommi και Butler στις συνθέσεις, και με τους δικούς του μαγικούς στίχους για μια ακόμη φορά, το αποτέλεσμα ήταν κορυφαίο: Τα "Heaven And Hell", "Mob Rules" και "Live Evil" δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης γι' αυτό. Έπειτα από την αποχώρησή του από τους Sabbath και με ένα μόνο μικρό διάλειμμα ("Dehumanizer") επιστροφής στις αρχές των 90s, αφοσιώθηκε κυρίως στο προσωπικό του σχήμα. Εκείνη την εποχή  ο Ντίο έκανε δημοφιλή ανά τους οπαδούς της metal μουσικής τη χειρονομία "devil's horns".
To 1982 κατά την διάρκεια της μίξης του “Live Evil” αποχωρεί από τους Sabbath και διμιουργεί το προσωπικό του σχήμα, τους Dio όπου συμμετέχουν οι Vivian CampelJimmi Bain , Vinnie Appice. Το ντεμπουτο τους γίνεται με το ‘Holy Diver’.΄


Ένα κλασσικών NWOBHM άλμπουμ και των καθηλωτικών μελωδιών και riffs  αλλά συνάμα ομοιογενής καθώς κάθε δευτερόλεπτο κρύβει μέσα του την ανάσα του Dio,
Η συνέχεια ήταν θριαμβευτική καθώς ο δίσκος πουλούσε τρελά, ενώ το φοβερό stage show με τους βράχους και το τέρας του εξωφύλλου έκανε το συγκρότημα ακόμα πιο γνωστό. Ο δρόμος της επιτυχίας ήταν χαραγμένος και το Last in Line που ακολούθησε, επιβεβαίωσε ότι η νέα δύναμη άκουγε στο όνομα Dio. Επί της ουσίας πάντως, το Holy Diver αποτελεί δίσκο σταθμό και περαιτέρω επιχειρηματολογία φαντάζει πενιχρή μπροστά σε μια και μόνο ακρόαση του δίσκου που όχι συνιστάται, αλλά επιβάλεται.


Το 2006 ο Dio θα συνεργαστεί με τους Tony Iommi, Geezer Butler και , Vinnie Appice και υπό τον τίτλο του πρώτου στοντιακού άλμπουμ που ηχογράφησε με τους  Black Sabbath, “Heaven And Hell”και  άρχισαν τις περιοδείες. Αυτό εγινε διοτι οι Iommi και Butler ήταν ακόμα μέλη της αρχικής σύνθεσης των Sabbath.
Το Νοέμβριο του 2009 ανακοινώθηκε ότι ο μεγάλος κοντός πάσχει από καρκίνο στομάχου και ξεκινά χημειοθεραπείες.
Στις 16 Μαΐου 2010η σύζυγος του Wendy βγάζει την ακόλουθη ανακοίνωση: "Today my heart is broken, Ronnie passed away at 7:45 a.m. [on Sunday] 16th May. Many, many friends and family were able to say their private goodbyes before he peacefully passed away.

"Ronnie knew how much he was loved by all.

"We so appreciate the love and support that you have all given us.

"Please give us a few days of privacy to deal with this terrible loss.

"Please know he loved you all and his music will live on forever."