menu

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Οι Top 10 συνθέσεις του Paul MacCartney ως μέλος των Beatles




10 Ιουνίου 1970: Ο Paul MacCartney ανακοινώνει πως οι Beatles θα πάψουν να υπάρχουν.

Όμως τα Σκαθάρια, από το 1960 όπου ξεκίνησαν την καριέρα τους κατάφεραν να αλλάξουν τον ήχο της μουσικής που έως τότε άκουγε η νεολαία.

Σε αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι δύο συνθέτες του συγκροτήματος, ο John Lennon και ο Paul MacCartney.

Επιλέγουμε δέκα κομμάτια των Beatles τα οποία έγραψε ο Paul και τα οποία δείχνουν πως ήταν τεχνίτης στο να συνδυάζει την Pop με άλλα στυλ ήχων.


10. The Fool Of The Hill: Περιλαμβάνεται στο “Magical Mystery Tour” του 1967 το οποίο διαδέχτηκε το πολύ καλό ”Sgt Peppers”. Είναι από τις μελωδικότερες συνθέσεις του Paul, διανθισμένη με φλάουτο και ακουστική κιθάρα.




9. We Can Work It Out: Γράφτηκε το 1965 όταν οι Beatles ηχογραφούσαν το 6ο τους άλμπουμ “Rubber Soul”. Όμως δεν συμπεριλίφθηκε στον δίσκο αλλά κυκλοφόρησε ως double side με την δεύτερη πλευρά να έχει το “Day Tripper”. Ένα τμήμα του το έχει γράψει ο Lennon, όμως πρόκειται για γνήσιο “MacCartney” δημιούργημα το οποίο αναμιγνύει την παλιομοδίτικη pop με τις μουσικές αναζητήσεις του Paul. Η συμμετοχή του αρμόνιου δείχνει τον ρόλο που θα διαδραματίσει στο μέλλον.



8. Helter Skelter: Το αρχικό κομμάτι είχε διάρκεια 27 λεπτά! Ο Paul ήθελε να βάλει μια «άγρια σύνθεση» στο “White Album” του 1968.






7. Yesterday: Είναι το πρώτο τραγούδι των Beatles όπου δεν συμμετέχουν όλα τα μέλη του συγκροτήματος. Γραμμένο για το άλμπουμ “Help” του 1965 το κομμάτι βγάζει ένα παράπονο ενώ η ακουστική κιθάρα εντείνει την θλίψη. Πρόκειται για ένα από τα κομμάτια της παγκόσμιας μουσικής σκηνής με τις περισσότερες διασκευές (περίπου 2200).




6. Ive Just Seen: Το λιγότερο γνωστό κομμάτι από το “Help” το οποίο ακολουθεί country  ρυθμούς. Είναι η εποχή που τα Σκαθάρια ανακαλύπτουν τον ρυθμό της αμερικάνικης εξοχής.





5. Eleanor Rigby: Μια από τις ποιο πρωτοποριακές συνθέσεις του Paul που περιλαμβάνει ποικιλία εγχόρδων τα οποία κάτω από την καθοδήγηση του George Martin “απογειώνουν” το κομμάτι, δείχνοντας τον δρόμο προς ποιο πειραματικές συνθέσεις που θα ακολουθήσει το συγκρότημα.




4. Hey Jude: Το 1968 ο John Lennon χωρίζει την γυναίκα του Cynthia για τα μάτια της Yoko Ono. Ο Paul κατά την διάρκεια της διαδρομής για το σπίτι της Cynthia Lennon γράφει το “Hey Jules” για να παρηγορήσει τον γιο του John (Julian είναι το όνομα του). Αργότερα άλλαξε ο τίτλος κι έγινε “Hey Jude”.






3. Let It Be: Το ομώνυμο και τελευταίο άλμπουμ των Σκαθαριών – το οποίο είχε γραφτεί πριν το Abbey Road- έφτασε στο #1 των charts αμέσως μόλις κυκλοφόρησε. Γραμμένο σε μια παραδοσιακή pop γραμμή είναι ίσως η ομορφότερη σύνθεση του Paul.




2. Penny Lane: Πρόκειται για αυτοβιογραφικό τραγούδι. Συγκεκριμένα οι στίχοι του μιλούν για τον δρόμο του Λίβερπουλ όπου ο Paul John έκαναν βόλτα. Το κομμάτι είναι μια μελέτη του χαρακτήρα των ανθρώπων που κυκλοφορούσαν στην γειτονιά: ένας πυροσβέστης, μια νοσοκόμα, ένας κουρέας.





1. Abbey Road Medley: Πρόκειται για την ποιο τολμηρή σύνθεση του Paul και το ποίο φιλόδοξο σχέδιο του. Μέσα σε 16 λεπτά βλέπουμε 8 διαφορετικές συνθέσεις οι οποίες «αγγίζουν» σχεδόν όλες τις φάσεις που πέρασαν οι Beatles στην 16χρονη καριέρα τους.