menu

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Τα 10 καλύτερα blues κομμάτια των LED ZEPPELIN


Στα 9 studio άλμπουμ των LED ZEPPELIN συναντάμε πολλές διασκευές blues κομματιών, με τους Βρετανούς να τα «πειράζουν» όσο πρέπει, εξάλλου ο JIMMY PAGE έχει δηλώσει πως η μουσική των ZEPPELIN είναι ένας γάμος των blues με την hard rock και την ακουστική μουσική.
Εμείς επιλέγουμε τα δέκα καλύτερα κομμάτια της δισκογραφίας τους.

10. TRAVELLING RIVERSIDE BLUES

ROBERT JOHNSON είναι ο δημιουργός αυτής της σύνθεσης του 1937 η οποία συμπεριλήφθηκε στην συλλογή KINGS OF THE DELTA BLUES SINGERS που κυκλοφόρησε το 1961. Οι ZEPS το ηχογράφησαν το 1969 για την συλλογή BBC SESSIONS και συμπεριλήφθηκε και στο CODA.

9. I M GONNA CRAWL

Το τελευταίο τραγούδι του τελευταίου άλμπουμ των LED ZEPPELIN IN THROUGH THE DOOR του 1979 όπου ο JOHN BONHAM βρίσκεται εν ζωή. Ο ROBERT PLANT τραγουδά για μια γυναίκα που δεν τον θέλει πια.

8. HOW MANY MORE TIMES

Περιλαμβάνεται στο πρώτο άλμπουμ των ZEPS και εείναι ένα από τα τρία κομμάτια που ο PAGE παίζει την κιθάρα του με το δοξάρι. Οι στίχοι προέρχονται από το  THE HUNTER του ALBERT KING, το HOW MANY MORE YEARS του HOWLINWOLF και ορισμένοι είναι εμπνευσης των ιδίων.

7. LEMON SONG

Οι ZEPS “πειράζουν” το τραγούδι του HOWLINWOLF KILLIING FLOOR που είχε γράψει το 1961 ο WILLIE DIXON και "ξεχνούν" να τυπώσουν στο εξώφυλλο του άλμπουμ το όνομα του δημιουργού. Αυτή η "αβλεψία" τους κόστισε 45.000$.

6.BRING IT HOME



Άλλη μια δημιουργία του  WILLIE DIXON από το 1963 που ερμήνευσε ο BOY WILLIAMSON και περιλαμβάνεται στο 2ο άλμπουμ των LED ZEPPELIN.

5. YOU SHOOK ME



Το 1961 ο EARL HOOKER ερμηνεύει για πρώτη φορά την σύνθεση του WILLIE DIXON έκτοτε θα διασκευαστεί από τον MUDDY WATERS τον JEFF BECK, το 1968 οι ZEPS το ηχογράφησαν στο Μαϊάμι για το 1ο τους άλμπουμ.





4. IN MY TIME OF DYING




Στo PHYSICAL GRAFFITY υπάρχει το μεγαλύτερο σε διάρκεια κομμάτι που ηχογράφησαν στο studio. Βασίζεται στην blues σύνθεση JESUS MAKE ME UP MY DYING BED του 1920 που παρουσιάστηκε 1η φορά από τον WILLIE JOHNSON.




3. I CAN T QUIT YOU BABY




Βασισμένο στο blues του DIXON που έγραψε το 1956 για τον OTIS RUSH. Οι ZEPPELIN το περιέλαβαν στο 1ο τους άλμπουμ ενώ στο CODA υπάρχει ηχογραφημένο ζωντανά από το 1970 στο ROYAL ALBERT HALL.




2. WHEN THE LEVEE BREAKS




Το τραγούδι γράφτηκε το 1927 και περιγράφει την εργασία των Αφροαμερικανών στο Δέλτα του Μισσισιπί όταν έσπασε κάποιο ανάχωμα και πλημμύρισε η φυτεία. Οι ZEPPELIN το έπαιξαν μόνο δύο φορές σε live στη Δανία και στο Σικάγο.




1. SINCE I VE BEEN LOVING YOU




Το #1 της λίστας μας περιλαμβάνεται στην 3η δισκογραφική τους δουλειά που κυκλοφόρησε το1970. Ο PLANT πιάνει εκπληκτική απόδοση ενώ και ο PAGE δίνει τον καλύτερο του εαυτό. Το Intro του θυμίζει λίγο το NEW YORK CITY των YARDBIRDS.