menu

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

JON LORD SARABANDE



Ο JONATHAN DOUGLAS LORD από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε τις σπουδές στο πιάνο. Ο SEBASTIAN BACH και ο Άγγλος συνθέτης EDWARD ELGAR  όπως και τα blues 'ήταν από τις βασικές επιρροές που δημιούργησαν την μουσική ιδιοφυΐα που ξέρουμε.

Το 1975 οι  DEEP PURPLE επαναπροσδιορίζουν την πορεία τους. Ο RITCHIE BLACKMORE αποχωρεί για να δημιουργήσει τους RAINBOW και οι DEEP PURPLE μένουν χωρίς τον ηγέτη τους.
Ο DAVID COVERDALE αναλαμβάνει δράση και φέρνει στο συγκρότημα τον TOMI BOLIN.
Οι δυο τους ξεκινούν να σχεδιάζουν τους "νέους" DEEP PURPLE πειραματιζόμενοι με ήχους funk.

Ο JON LORD που παραμένει στην μπάντα, στις αρχές του έτους απομονώνεται στο διαμέρισμα του στη California και μέσα σε τρεις μήνες γράφει το καλύτερο άλμπουμ της solo καριέρας του, το αριστουργηματικό SARABANDE κατορθώνοντας να "παντρέψει "¨το rock με την κλασική μουσική.

Το 711 μ.Χ.,  τα μουσουλμανικά φουσάτα του Βέρβερου στρατηγού Ταρίκ Ιμπν Ζιγιάντ διέπλευσαν το στενό μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας και αποβιβάστηκαν στο Γιβραλτάρ, που τότε απέκτησε το σημερινό του όνομα ως «ο Βράχος του Ταρίκ» (Jabal Ṭāriq). Οι τότε κυρίαρχοι της Ιβηρικής, οι εκχριστιανισμένοι Βησιγότθοι του βασιλιά Ροδέριχου συγκρούστηκαν με τους ισλαμιστές μαχητές του Ταρίκ στις άνυδρες πεδιάδες της Ανδαλουσίας, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ο ίδιος ο Ροδέριχος στην μάχη της Γκουανταλέτε, της οποίας η έκβαση έσβησε τους Βησιγότθους από την Ιστορία και εγκαινίασε την κυριαρχία των Αράβων στην Ισπανία.

Μαζί τους έφεραν και τον γυναικείο αισθησιακό χορό ZARABANDA που με το πέρασμα των αιώνων αφομοιώνεται από τους Ευρωπαίους.

Τον 18ο αιώνα ο SEBASTIAN BACH ανακαλύπτει τον χορό αυτό που είναι σκανδαλώδης για την εποχή και "παντρεύει" τον ρυθμο του με την κλασική μουσική.

έτσι ο JON LORD ερευνώντας το έργο του μέντορα του μας παραδίδει το SARABANDE στο οποίο συμμέτεχει ο ANDY SUMMERS των POLICE.