menu

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

METALLICA MASTER OF PUPPETS

 
 
Το 1986 οι METALLICA κυκλοφορούν το MASTER OF  PUPPETS. Ήταν ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος που κυκλοφόρησαν με την ELECTRA κι ο πρώτος που έγινε χρυσός πουλώντας πάνω από 500.000 αντίτυπα. Το 1991 είχε πουλήσει 4.578.000 αντίτυπα, ενώ σήμερα έχει χαρακτηριστεί έξι φορές πλατινένιος με πάνω από έξι εκατομμύρια πωλήσεις.
 
Mερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μπάντας, όπως το WELCOME HOME (SANITARIUM), το ORION και το ομότιτλο MASTER OF  PUPPETS, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από κάθε συναυλία τους μέχρι σήμερα. Η θεματολογία των στίχων αγγίζει τον πόλεμο (DISPOSABLE HEROES), τα ναρκωτικά (MASTER OF  PUPPETS), ενώ αναφέρεται και σε ανθρώπινα συναισθήματα (WELCOME HOME (SANITARIUM), ). Είναι ο τελευταίος δίσκος του συγκροτήματος με τον μπασίστα  CLIFF BURTON, ο οποίος απεβίωσε σε τροχαίο δυστύχημα στις 27 Σεπτεμβρίου του 1986 στη Σουηδία.
 
Ο LARS ULRICH είχε συζητήσει με τον GEDDY LEE των RUSH ώστε να αναλάβει την παραγωγή, κάτι που δεν έγινε λόγω υποχρεώσεων του Καναδού.


 
 
Το MASTER OF  PUPPETS είναι το πιο πολυπαιγμένο τραγούδι σε συναυλίες τους (το έχουν ερμηνεύσει πάνω από 1500 φορές μέχρι στιγμής). Είναι ένα απ’ τα δύο μόλις κομμάτια του δίσκου όπου έχουν αποδοθεί συνθετικά credits και στα τέσσερα μέλη της μπάντας (το άλλο είναι το ‘Damage, Inc’), ενώ ο CLIFF BURTON, είχε δηλώσει ότι ήταν το αγαπημένο του.
 
Τα γέλια που ακούγονται στο τέλος προέρχονται από τα μέλη τους και η θεματολογία του αναφέρεται στην εξάρτηση από τα ναρκωτικά, καθώς η σχέση ναρκωτικών-χρήστη παραλληλίζεται με αυτήν της μαριονέτας με αυτόν που την ελέγχει (εξ ου και το cover art του δίσκου).
 
Όταν το 2013 μετέβαιναν στην Κίνα για δύο συναυλίες, η κυβέρνηση της χώρας τους απαγόρευσε να παίξουν το τραγούδι, για να αποφύγει πιθανή εξέγερση των εργαζομένων με αφορμή τον έλεγχό τους απ’ τους ανωτέρους τους. Παρόλα αυτά, ο KIRK HAMMET φρόντισε να παίξει το riff και στις δύο συναυλίες.


ΠΗΓΗ: WIKIPEDIA, STRAIGHTONMUSIC.COM