menu

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

8 Ιανουαρίου 1991. Ο Steve Clarke περνά στην αιωνιότητα


 

 Ο Clarke, γεννημένος στις 23 Απριλίου 1960, έπαιζε στους Electric Chicken  και πήγαινε στο ίδιο σχολείο με τον Pete Willis που γύρω στα 1978 έψαχνε κιθαρίστα για το νέο του συγκρότημα. Ο Clarke εντυπωσίασε με τον τρόπο που έπαιξε το "Free Bird" των Lynyrd Skynyrd.

Έγινε μέλος των Def Leppard το 1978, ένα χρόνο μετά τη δημιουργία τους, και ήταν βασικός τραγουδοποιός στα μεγαλύτερα άλμπουμ της μπάντας - το On Through The Night (1980) το High 'n Dry (1981), το Pyromania  (1983) και το Hysteria (1987).

Η επιτυχία του συγκροτήματος οδήγησε τον Clarke  στο αλκοόλ και την χρήση ουσιών

 Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Clarke είχε ήδη δει τον Pete Willis να απολύεται από το συγκρότημα για αλκοολισμό το 1982. Αλλά τα υπόλοιπα μέλη τον διαβεβαίωσαν ότι η θέση του στο συγκρότημα ήταν ασφαλές και ότι απλά ήθελαν να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τα ζητήματα κατάχρησης ουσιών.

Το προηγούμενο βράδυ, ο Κλαρκ και ένας φίλος βγήκαν σε μια τοπική παμπ. Ο κιθαρίστας υποσχέθηκε στην αρραβωνιαστικία του, Janie Dean, ότι δεν θα μεθύσει. Επέστρεψαν μέχρι τα μεσάνυχτα στο σπίτι του Κλαρκ στο Λονδίνο για να παρακολουθήσουν ένα βίντεο.

Την επόμενη μέρα, 8 Ιανουαρίου 1991, ο Κλαρκ έμεινε στον καναπέ όπου η Dean συχνά τον άφηνε να κοιμάται από τις υπερβολές της προηγούμενης νύχτας. Όταν πήγε τελικά να τον ξυπνήσει, ο Κλαρκ ήταν κρύος στην αφή και υπήρχε ένα ίχνος αίματος στα χείλη του.

Ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε ότι η αιτία του θανάτου του ήταν αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω συμπίεσης του εγκεφαλικού στελέχους που προκλήθηκε από μείγμα αλκοόλ, παυσίπονα και αντικαταθλιπτικό. Η αυτοψία του Κλαρκ βρήκε κωδεΐνη, Valium και μορφίνη στο σύστημά του. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ ήταν τρεις φορές το βρετανικό όριο οδήγησης.

Ήταν 30 ετών.