menu

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Οι καλύτερες συνθέσεις των JETHRO TULL





Ο...ιθύνων νους των μεγάλων JETHRO TULL , ο IAN ANDERSON έρχεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το Σάββατο 1 Οκτωβρίου να μας παρουσιάσει τις καλύτερες στιγμές των Ιρλανδών folk/rockers που στα 70's είχαν την ίδια αναγνωρισιμότητα με τους LED ZEPPELIN και τους  ROLLING STONES.

Ο ANDERSON, με τις συνθέσεις του και την ενσωμάτωση του φλάουτου σε αυτές, έδωσε μια ξεχωριστή διάσταση στην μουσική παντρεύοντας την PROGRESSIVE με τη ROCK αλλά και την FOLK με την κλασσική μουσική.

Μέσα στα 30 στούντιο άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει υπάρχουν πολλά "διαμάντια". Εμείς εδώ επιλέγουμε 10 από αυτά.

10. A SONG FROM THE JEFFRY. Από το 1ο τους άλμπουμ THIS WAS.






9. LIFE S A LONG SONG. Το 1971 οι JETHRO TULL κυκλοφορούν το EP LIFE S A LONG SONG, Το ομώνυμο κομμάτι συμπεριλήφθηκε και στο διπλό άλμπουμ LIVING IN THE PAST που κυκλοφόρησε το 1972.




8. SWEET DREAM Το 1969 οι JETHRO TULL κατά την διάρκεια της ηχογράφησης του STAND UP γράφουν τοSWEET DREAM που ήταν bonus κομμάτι στο άλμπουμ. 






7.  CROSS EYED MARY. Από το AQUALUNG που κυκλοφόρησε το 1971, ένα αλληγορικό άλμπουμ.





6. LIVING IN THE PAST. Το κομμάτι ηχογραφήθηκε το 1969 όμως έγινε ευρέως γνωστό το 1972 όταν κυκλοφόρησε το ομώνυμο άλμπουμ και έφτασε μέχρι το #11 του Top 20 hits στις ΗΠΑ.



5. A NEW DAY YESTERDAY. Μόλις μετά την κυκλοφορία του 1ου τους άλμπουμ, ο κιθαρίστας MICK ABRAHAMS αποχωρεί και την θέση καλύπτει ο MARTIN BARRE ο οποίος με τα εκπληκτικά του riff έφερε τους JETHRO TULL στις πρώτες θέσεις τον βρετανικών charts.




4. SONGS FROM THE WOOD.  Το 1977 οι JETHRO TULL κυκλοφορούν το 10ο άλμπουμ τους το οποίο σηματοδοτεί την στροφή της μπάντας σε συνθέσεις με έντονο το folk στοιχείο. Θα κυκλοφορήσουν άλλα δύο άλμπουμ σε παρόμοια κατεύθυνση, τα HEAVY HORSES το 1978 και STORMWATCH το 1979.





3.LOCOMOTIVE BREATH. Ένα κομμάτι από το AQUALUNG που ξεχωρίζει για το bluesy  παίξιμο του JOHN EVANS στο πιάνο.







2. THICK AS BRICK pt1. Οι αρνητικές κριτικές που έλαβε το AQUALUNG σχετικά με το γεγονός ότι ήταν concept άλμπουμ ώθησαν τον ANDERSON ώστε να κυκλοφορήσει μια αποκλειστικά concept δουλειά. Το THICK AS BRICK αποτελείται αποκλειστικά από το ομώνυμο τραγούδι το οποίο έχει διάρκεια σχεδόν 42 λεπτών και χωρίστηκε σε δύο μέρη λόγω του ότι η αρχική του κυκλοφορία πραγματοποιήθηκε σε μορφή δίσκου βινυλίου.





1. AQUALUNG. Το τέταρτο άλμπουμ των TULL ήταν consept (και αυτό οδήγησε τον ANDERSON να βγάλει άλλο ένα αμέσως μετά -τοTHICK AS BRICK ). πραγματεύεται τη διάκριση ανάμεσα στο θεό και την θρησκεία. Το ομώνυμο κομμάτι είναι από τα ποιο αναγνωρίσιμα της rock μουσικής.