menu

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

David Gilmour: Pink Floyd τέλος



«Είναι πολύ κρίμα, αλλά είναι το τέλος»: με αυτή τη φράση το ιδρυτικό μέλος των Pink Floyd, Ντέιβιντ Γκίλμουρ, ανακοίνωσε πως πέφτει οριστικά η αυλαία της δράσης ενός από τα σημαντικότερα και πιο επιτυχημένα εμπορικά συγκροτήματα όλων των εποχών.
Δίσκος - αυλαία για τους Pink Floyd  

Η αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε με αφορμή την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ τους με τίτλο «Endless River», μια δισκογραφική δουλειά που έρχεται μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια σιωπής.

Και μπορεί η ανακοίνωση του νέου άλμπουμ, που έγινε στα μέσα του καλοκαιριού από τη σύζυγο του Γκίλμουρ, να δημιούργησε ελπίδες στους απανταχού θαυμαστές των Pink Floyd για μια ενδεχόμενη νέα παγκόσμια περιοδεία, τελικά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς έχει παρθεί η απόφαση για το τέλος στη θριαμβευτική μουσική διαδρομή τους.

Το «Endless River», πάντως, στο οποίο δεν συμμετέχει ο Ρότζερ Γουότερς, θα περιλαμβάνει ανέκδοτα κομμάτια που είχαν γραφτεί για τον δίσκο του 1994 «Division Bell» και τα φωνητικά είχε κάνει, για πρώτη φορά στην ιστορία του συγκροτήματος, ο Ρικ Ράιτ, που έφυγε από τη ζωή το 2008.
Δίσκος - αυλαία για τους Pink Floyd  

Εκπληξη του άλμπουμ θα αποτελεί το κομμάτι «Talkin' Hawkin» στο οποίο ακούγεται η φωνή του διάσημου φυσικού Στίβεν Χόκινγκ. Ο Γκίλμουρ απέσπασε τα λόγια του διακεκριμένου φυσικού από μια διαφήμιση που είχε κάνει στις αρχές της δεκαετίας του '90, η οποία του είχε προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση.

Η διαμάχη και το λάθος
Χρονιά-σταθμός στην ιστορία των Pink Floyd ήταν το 1985 όταν ο μπασίστας και τραγουδιστής τους Ρότζερ Γουότερς αποχώρησε, ξεκινώντας μάλιστα και μια μακρά δικαστική διαμάχη με τα υπόλοιπα μέλη προκειμένου να τους απαγορεύσει τη μελλοντική χρήση του ονόματος και των επιτυχιών που είχαν κάνει μέχρι τότε όλοι μαζί, μεταξύ των οποίων το εμβληματικό «The Wall», το «Dark Side of the Moon» κ.ά. Τελικά έγινε εξωδικαστικός συμβιβασμός, ενώ ο Γουότερς πέρυσι σε συνέντευξή του παραδέχτηκε πως η διαμάχη αυτή ήταν ένα δικό του μεγάλο λάθος.
Αναστασία Κουκά www.ethnos.gr