menu

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ERIC CLAPTON




Ο Eric Clapton είναι από του σημαντικότερους εν ζωή κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης. Έχει μπεί στο Rock And Roll Hall Of Fame 3 φορές (με τους Yardbirds, τους Cream και ως solo καλλιτέχνης ).
Από την δεκαετία του 70 όπου ακολουθεί solo καριέρα, έχει κυκλοφορήσει 22 studio άλμπουμς. Από αυτά επιλέγουμε - κατά την γνώμη μας - τα 10 καλύτερα κομμάτια.

10. Tears In Heaven

Εμπνευσμένο από τον θάνατο του 4χρονου γιού του το "Tears In Heaven" αναθέρμανε την καριέρα του Clapton που είχε πάρει την κατιούσα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο hit που έκανε μετά το I Shot The Sherif.





9. Motherless Children


Το εναρκτήριο κομμάτι του 2ου solo άλμπουμ του Clapton "461 Bulevard" που περιέχει μερικά από τα ποιό δεξιοτεχνικά του solos. Το Motherless Children είναι διασκευή του ομώνυμου τραγουδιού που έγραψε ο τυφλός μπλουζίστας Willie Johnson.





8. I Cant Stand It

Από το 7ο προσωπικό άλμπουμ του βρετανού κιθαρίστα "Another Ticket" που κυκλοφόρησε το 1981 και ήταν το 1ο τραγούδι που κατέκτησε την 1η θέση του top Billboards new rock Airplays Charts για 2 εβδομάδες.






7. Let It Grow

Ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι που γράφτηκε την εποχή που ο Clapton είχε απεξαρτηθεί από την ηρωίνη και περιλαμβάνεται στο 2ο του άλμπουμ "451 Ocean Bulevard".




6. Let It Rain

Το 1970 ο Clapton ηχογραφεί το 1ο του solo άλμπουμ. Το Let It Rain που περιλαμβάνεται σε αυτό ακούγεται σαν σύνθεση του George Harrison παρόλα αυτά το κομμάτι το έχουν γράψει οι Clapton, Delaney και Bramlett. Clapton και Harrison είχαν συνεργαστεί τόσο στους Cream όπου ο George έπαιξε στο "Badge" όσο και στους Beatles στο "While my quitar gently weeps".



5. Further Up The Road

Η μεγάλη επιτυχία του  "451 Ocean Bulevard" το 1970, είχε ως αποτέλεσμα την πρώτη περιοδεία του Clapton μετά από τέσσερα χρόνια (η τελειταία ήταν με τους Derek And Dominos). Κατά την διάρκεια της ο Βρετανος κιθαρίστας ηχογραφεί το ""Eric Clapton Was Here" με έξι διασκευές. Μια από αυτές ήταν το του Bobby "Blue" Bland.






4. Blues Power

Άλλο ένα κομμάτι από το πρώτο solo άλμπουμ του Eric Clapton γραμμένο από τον ίδιο και τον Leo Russel ο οποίος βρίσκεται πίσω από τα πλήκτρα ενώ στα drums είναι ο Jim Gordon των Derek And Dominos.





3. I Shot The Sherif.

Με την αισθαντική  διασκευή της σύνθεσης του Bob Marley ο Clapton καταφέρε να κάνει την reggae γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό και το "451 Ocean Bulevard" να ανέβει στην κορυφή των charts.






2. After Midnight

To bluesy κομμάτι του J.J Cale από το 1966 γίνεται το πρώτο single του Clapton.










1. Cocaine

Το 1980 o Clapton κυκλοφορεί την σύνθεση του J.J Cale  σε single. Το Cocaine είχε ήδη κυκλοφορήσει με το άλμπουμ "Snowland". Όμως η κυκλοφορία του live άλμπουμ "Just One Night" και η εκπληκτική εκτέλεση του έκαναν το "Cocaine" ένα από τα γνωστότερα rock κομμάτια.