menu

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Led Zeppelin IV: Στην 166η θέση των charts μετά από 24 χρόνια


Σύμφωνα με το Billboard.biz, το κλασικό άλμπουμ των Led Zeppelin, που κυκλοφόρησε το 1971 και βρέθηκε στο νούμερο 2 των τότε chart για δύο εβδομάδες, πούλησε περίπου 3.600 αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες την προηγούμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στις λίστες των chart, για πρώτη φορά μετά το 1987, ανεβαίνοντας στη θέση 166.

Το LP έχει ανέβει την τελευταία εβδομάδα κατά 273% στις γενικές πωλήσεις (σε σύγκριση με την προηγούμενη) και 654% στα download.

Στις 8 Νοεμβρίου το άλμπουμ έγινε 40 χρονών. Αναφέρεται ως "Led Zeppelin IV", ακολουθώντας την τακτική ονομασίας που χρησιμοποιούσε το συγκρότημα στα τρία πρώτα άλμπουμ του αλλά και τα τέσσερα σύμβολα που χαρακτήριζαν το κάθε μέλος της μπάντας. Ο δίσκος πάντως δεν έχει ούτε όνομα, ούτε γράφει τίτλο στο εξώφυλλο ή στο οπισθόφυλλο, ούτε ακόμη και στη ράχη του, τουλάχιστον στην αρχική κυκλοφορία του LP.

Έχει πουλήσει πάνω από 37 εκατομμύρια αντίτυπα, βρίσκεται στη θέση νούμερο 66 ανάμεσα στα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών σύμφωνα με το Rolling Stone και είναι το 1ο από τα 100 καλύτερα ροκ άλμπουμ της ιστορίας στη λίστα του Classic Rock. Κι άλλοι αριθμοί τώρα. Έχει γίνει 23 φορές (!) πλατινένιο στης ΗΠΑ (= 23 εκατομμύρια κόπιες) κι άλλες 6 στο Ηνωμένο Βασίλειο.