menu

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Wishbone Ash

Οι Wishbone Ash σχηματίστηκαν τον Ιούλιο του 1966 από τον Steve Upton κρουστά , και τον Martin Turner μπάσσο/φωνητικά. Αρχικά κάνουν εμφανίσεις σε pub’s του Λονδίνου. Σε μια εμφάνιση τους στο Country Club στο Hemstead όπου

άνοιγαν τη συναυλία των Yarbirds, γνωρίζονται  με τον Miles Copland ο οποίος θα γίνει ο πρώτος μάνατζερ του συγκροτήματος Για να καλύψει τη θέση του  κιθαρίστα, ο Copland βάζει αγγελία στις εφημερίδες. Ύστερα από πολλές συζητήσεις αποφασίστηκε να δοκιμάσουν δύο κιθαρίστες τον Andy Powel και τον  Ted Turner οι οποίοι είχαν πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. το αποτέλεσμα ήταν να ενταχθούν και οι 2 στο γκρουπ. Και οι δυο έχουν ψηφιστεί ως οι 10 ποιό σημαντικοί κιθαρίστες όλων των εποχών . Αρχικά το συγκρότημα ονομαζόταν Tanglewood. Το όνομα τους επιλέχθηκε τυχαία  από δύο λέξεις που βρίσκονταν σε λίστες με προτεινόμενα ονόματα. (Wishbone σημαίνει το κόκαλο από το στήθος της κότας).

Το συγκρότημα ηχογραφεί το πρώτο του demo στα τέλη του1969 και ανοίγουν τις συναυλίες των Deep Purple. Κατά τη διάρκεια του «ζεστάματος» στην σκηνή ο Powel τζαμάρει με τον Ritchie ο οποίος εντυπωσιάζεται και τους συστήνει στον Derek Laurence και αργότερα τους εξασφαλίζει συμβόλαιο με την DEKKA /MCA Records.

Το 1970 κυκλοφορούν το πρώτο τους ομώνυμο άλμπουμ οι συνθέσεις κινούνται σε blues -  progressive rock ρυθμούς. Πρόκειται για το πρώτο άλμπουμ όπου χρησιμοποιούνται δύο κιθάρες μαζί. Στο δίσκο αυτό υπάρχει και το αριστούργημα Phoenix στο οποίο ύστερα από ένα μυστηριώδες solo στο πρώτο μισό γυρίζει με ένα ξέσπασμα σε boogie ρυθμούς .

Το δεύτερο τους άλμπουμ – το "Pilgrimage" – ηχογραφείται το 1971 από την hypgnosis κινούμενο σε jazz ρυθμούς Το τραγούδι που ξεχωρίζει από τον δίσκο είναι το The Pilgrim που αναμιγνύονται οι folk μελωδίες με jazz – rock ρυθμούς.

Το 1972 είναι η χρονιά που το συγκρότημα γίνεται παγκοσμίως γνωστό με το ανεπανάληπτο Argus  ένα από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών(ψηφίστηκε ως άλμπουμ της χρονιάς). Το εξώφυλλο του είναι εμπνευσμένο από την Αργοναυτική Εκστρατεία και σχεδόν όλα τραγούδια έγιναν κλασικά. Τα riffs είναι συνεχόμενα ενώ το Time was αποτελεί την συνέχεια του Phoenix.

Επόμενο βήμα στην καριέρα τους είναι το "Wishbone four" το 1973. Η παραγωγή έγινε από τους ίδιους και όχι από τον Derek Laurence –κάτι που είχε αντίκτυπο στην ποιότητα του ήχου. Δεν αναγνωρίστηκε η αξία του δίσκου καθώς ήταν κατώτερο του Argus όμως αναδείχτηκάν κάποια κομμάτια όπως το Rock n Roll Widow & Ballad of the Bacon..

 Ακολουθεί περιοδεία του συγκροτήματος σε Ευρώπη και Αμερική η οποία καταγράφεται σε ένα διπλό άλμπουμ με τίτλο live dates Αμέσως μετά ο Ted Turner θα αποχωρήσει από το συγκρότημα. Οι τρεις εναπομείναντες μουσικοί προβληματίστηκαν ποιος θα καλύψει το κενό που άφησε το κυριότερο μέλος του συγκροτήματος. Χρειάζονταν να κινηθούν γρήγορα. Έτσι ήρθαν σε επαφή με τον Laurie Wisefield  και αμέσως ξεκίνησαν πρόβες.

Από την αρχή φάνηκε το δέσιμο του Wisefield με την μπάντα  Το πρώτο άλμπουμ των  Ash χωρίς τον Ted Turner είναι το "There's the rub" με το οποίο η μπάντα επιστρέφει σε γνώριμές μουσικές. ηχογραφείται στην  Αμερική το 1974 στα στούντιο της Criteria Recording στο Μαϊάμι την παράγωγη έκανε ο Bill Szymczyk Στο άλμπουμ υπάρχει ένα από τα 5 καλύτερα τραγούδια που έχουν γράψει το Persephone.

Ο νέος τους δίσκος, το "Locked In" ηχογραφείται το 1976  κι αυτός στην Αμερική. Ίσως και αυτός να ήταν ο λόγος που οι συνθέσεις είναι περισσότερο εμπορικές, ενώ για πρώτη φορά τις συνθέσεις δεν τις υπογράφουν όλα τα μέλη. Η μόνη σύνθεση που περνά την μετριότητα είναι  το Rest In Peace.

Επόμενος δισκογραφικός σταθμός το πολύ καλό "New England" του 1976 ενώ το 1977 ηχογραφούν το μετριότατο ¨Fron Page News¨ σε  AOR ρυθμούς. Ακολουθεί το πολύ καλό ¨No Smoke Without Fire¨ . Την παραγωγή την έκανε ο Derek Laurence Αυτός ήταν και ο λόγος που ο ήχος των Ash θυμίζει έντονα το παρελθόν.

Το 1980 στο "Just Testing" εκτός από τις συνθέσεις του Turner υπάρχει και μια του άσημου τότε Brian Adams.  Το Helpess μπήκε στο δίσκο κατά παραγγελία της εταιρίας παραγωγής η οποία ήθελε να στρέψει την μπάντα σε εμπορικές συνθέσεις. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η αντικατάσταση του Turner από άλλο τραγουδιστή. Ο νέος ρόλος του –μέχρι εκείνη την στιγμή συνθέτη, στιχουργού, τραγουδιστή- περιορίζονταν σε εκείνον του μπασίστα. Έτσι η κυκλοφορία του "Live Dates II” είναι η τελευταία με την συμμετοχή του.

Την θέση του Turner την καλύπτει ο John Wetton (King Crimson, Uriah Heep).  "Το Number of The Brave"  θεωρείται  πετυχημένο άλμπουμ αλλά πολύ μακριά από οτιδήποτε μπορούσε να θυμίζει Wishbone Ash.

o Wetton ποτέ δεν έγινε αποδεκτός από τα υπόλοιπα μέλη και έτσι τo 1982 θα φύγει για να σχηματίσει τους ASIA και στην θέση του θα έρθει ο Trevor Bolder (Uriah Heep). Το δυναμικό “Twins Barrels Burning” που κινείται σε N.W.O.B.M . ρυθμούς είναι το μόνο άλμπουμ που θα κυκλοφορήσουν με τον Bolder 

Το 1985 βγάζουν το hard rock  άλμπουμ ¨Raw to the bone¨ με τον Mervin Spence στο μπάσο και τα φωνητικά, η χρονιά σηματοδοτείται από την αποχώρηση του Laurie Wisefield.

O Andy Powel και ο Steve Upton συνεχίζουν να περιοδεύουν αλλάζοντας συνεχώς συνεργάτες, έτσι στις περιοδείες εμφανίζονται οι Jamie Crompton (Suzi Quatro), Andy Pyle, (ex-Blodwyn Pig, Rod Stewart, Kinks, Savoy Brown, Gary Moore, Alvin Lee, Chicken Shack), Phil Palmer (ex-Joan Armatrading, Eric Clapton, Tina Turner, etc)



 Το 1987 ύστερα από πρόταση του πρώην μάνατζερ τους Miles Copland επανασυνδέονται τα 4 αρχικά μέλη του συγκροτήματος για την ηχογράφηση του ορχηστρικού "Nouveau Calls". Η αποδοχή που είχε το συγκρότημα στις live εμφανίσεις είχε ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία του "Here to Hearτ" το1990. Το διαδέχεται το ποιο ελάφρύ Strange Affair

Ό Andy Powel –ο μοναδικός που έχει απομείνει από την αρχική τετράδα- συνεχίζει τις περιοδείες με την προσθήκη νέων μουσικών και ηχογραφεί τρία εξαιρετικά άλμπουμς τα
"Illuminations" (1996), "Bona Fide" (2006) και "The Power Of Enternity "(2007), ενώ και ο Martin Turner περιοδεύει ως Wishbone Ash Martin Turner’s Project. 

  Wishbone Ash   ανήκουν στα συγκροτήματα που επηρέασαν την πορεία του progressive και του hard rock με τις μοναδικές συνθέσεις και τα άλμπουμ τους μερικά από τα οποία συγκαταλέγονται στα καλύτερα της rock μουσικής.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
  •  Wishbone Ash
  •   Pilgrimage
  •   Argus
  •   Wishbone Four
  •   There's the Rub
  •   Locked In
  •   New England
  •   Front Page News
  •   No Smoke Without Fire
  •   Just Testing
  •   Number the Brave
  •   Twin Barrels Burning
  •   Raw to the Bone
  •   Nouveau Calls
  •   Here to Hear
  •   Strange Affair
  •   Illuminations 
  •   Trance Visionary
  •   Psychic Terrorism
  •   Bona Fide 
  •  Clan Destiny
  • Power of Eternity  

vaggelis "rockerman"