menu

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ICED EARTH DYSTOPIA


Μετά από μια σειρά αδιάφορων άλμπουμς, τα οποία ήταν μακριά από το ύφος που μας είχαν συνηθίσει «έσκασε» μύτη η δισκάρα που ακούει στο όνομα Dystopia με την οποία οι heavy metallers από την Φλόριδα κάνουν ένα δυναμικό come back στις ρίζες τους.
Η επιστροφή του Mat Barlow στις τάξεις του συγκροτήματος, γέμισε με ελπίδα τους οπαδούς για αναβίωση του μεγαλείου τους. Μόνο που το “The Crucible of Man” ήταν διεκπεραιωτικού χαρακτήρα. Και ο Barlow αποχώρησε για 2η φορά για να επικεντρωθεί στην καριέρα του ως αστυνομικός αφού δεν μπορούυσε να αντεπεξέλθει στο φορτωμένο πρόγραμμα των περιοδειών.
Ο αντικαταστάτης του Barlow, ο frontman των progressive death metallers Ιnto Εtepnity Stu Block, ταίριαξε με το συγκρότημα ενώ το μεγάλο εύρος της φωνης του αποδίδει ιδανικά τις συνθέσεις του Jon Schaffer.
Ο δίσκος αντλεί την θεματολογία του από βιβλία και ταινίες με κοινό θεματικό άξονα μια εφιαλτική μελλοντική κοινωνία. Το “1984″, “Ο Θαυμαστός Υπέροχος Κόσμος”, το “V for Vendetta”, το “Dark City”
Όσο αφορά τα τραγούδια, Τα καλπάζοντα riffs, τα leads, οι απλές δομές είναι στην πρώτη γραμμή ενώ το ομώνυμο,  είναι ένα εξαιρετικό κομμάτι με εναλλαγές, ακολουθεί το mid tempo “Anthem” που φλερτάρει την αμεσότητα του “Melancholy”, τα thrash-αριστά “Boiling Point” και “Days of Rage”, oι μπαλάντες “Anguish of Youth” και “End of Innocence”, τα δυνατά “V” και “Dark City” που συγκεντρώνουν τα στοιχεία για τα οποία αγαπήσαμε αυτή την μπάντα. Το μόνο που δεν θα μου έλειπε αν δεν υπήρχε, είναι το “Equilibrium”. Το “Tragedy And Triumph” που γράφει τον επίλογο είναι μια σχεδόν 8-λεπτη επική σύνθεση και λειτουργεί άψογα ως κλείσιμο.
Το “Dystopia” είναι για τους Iced Earth το όχημα με το οποίο θα κερδίσουν το χαμένο έδαφος.